Героизмът на обикновения войник и политическите цели на Кремъл   На 23

...
Героизмът на обикновения войник и политическите цели на Кремъл
 
На 23
Коментари Харесай

Свидетелства на времето: Втората световна война и руската пропаганда


Героизмът на елементарния боец и политическите цели на Кремъл

 

На 23 август 1939 година Германия и Съветският съюз подписват контракт за ненападение, прочут като пакта Рибентроп-Молотов. Тайният протокол обрисува съответните " сфери на въздействие "  между двата диктаторски режима.  Седмица по-късно  на 1 септември Германия атакува в Полша, последвано 16 дни по-късно от руско навлизане от изток – Хитлер и Сталин си я поделят. Започва Втората международна война.

Пактът сред Хитлер и Сталин е непостижим по измама и цинизъм. Той наподобява на блъскане сред динозаври, приключило с позорно съвкупление. И се оказва гибелно за целия свят, написа години по-късно известният съветски публицист Виктор Ерофеев.

Но Кремъл превзема освен огромни елементи от Полша, само че и прибалтийските републики. Във всяка от тези страни е открит руски режим, включващ репресии, избиване на елитите, депортация на хиляди хора в дълбоките лимити на Съюз на съветските социалистически републики и изпращането на други в затвори и в лагерите на ГУЛАГ. Окупационната политика на Германия и Съветския съюз сред 1939 и 1941 година е съвсем идентична.  Договорът сред Берлин и Москва дава опция на Хитлер да завладее до пролетта на 1941 година цяла Европа.

 
Последните няколко години съветски откриватели, като Марк Солонин и Виктор Суворов, извадиха голямо количество документи от преди и по време на Втората международна война, които недвусмислено потвърдиха, че Сталин и респективно Съветския съюз са се готвели за предпазен удар против хитлеристка Германия. Оттам всички легенди за изненадата на 22 юни 1941 година, че миролюбивият Съюз на съветските социалистически републики, който орял нивите и изливал стомана за трактори и не очаквал удар от подлия Хитлер, се оказаха смешни. Двата грабителски режима се готвят за война един против различен, само че в началото са в отлични връзки, тъй като Хитлеристка Германия употребява полигоните и големите запаси на Съветския съюз, с цел да натрупа военен опит. Сталин пък желае още време, за се приготви за ответен удар. Но освен това – проектите са били с един удар да завземат цяла Европа, т.е. ленинската концепция за международната гражданска война.
Васил Данов – о.з. кап. I сан, член на Атлантическия съвет в България
Моля Конгреса за позволение и средства, задоволителни за производството на спомагателни муниции и военни материали от разнообразни типове, които да бъдат предадени на тези страни, които сега са в действителна война с държави-агресори. Нашата най-полезна и непосредствена роля е да действаме като боеприпас както за тях, по този начин и за нас. Ние ще ви изпращаме все по-голям брой кораби, самолети, танкове, оръдия. Това е нашата цел и нашето заричане.
Франклин Рузвелт – президент на Съединени американски щати /1933 – 1945/, 6.01.1941

По време Втората международна война западните съдружници – Съединени американски щати и Англия дават на Съюз на съветските социалистически републики голяма помощ за над 160 милиарда $ най-много посредством контракта за ленд-лийз (заем-наем). Дълго време омаловажавана от руската историография, точно тази поддръжка избавя Съюз на съветските социалистически републики от погром.

 
Точно 160 милиарда $ сега е формалният боен бюджет на Руската федерация. Ако ги приравним към сегашните стойности, това са трилиони. И то не пари в брой, а оръжия, сплави, специфични метали, горива, самолети, кораби, танкове, ракети, радиостанции... описът е голям. Това са стотици хиляди тонове материали и храни. Спомняте ли си вареното месо в консерва, вид русенско варено? Американските консерви устоят доста дълго време и избавят от гладна гибел стотици хиляди руски бойци и мирни жители. Съветските филми иронизираха, че това им бил вторият фронт на американците - тези части пуешко или свинско варено месо, тъй като американците не желали да отворят втори фронт.
Васил Данов – о.з. кап. I сан, член на Атлантическия съвет в България

Руският историк и откривател Марк Солонин от години изнася обстоятелства за съюзническата помощ: през 1943-44 година всеки месец над Германия западните сюзници изсипват 100 хиляди килотона бомби, равняващи се на 50 Хирошими; 2/3 от авиацията на Райха е ангажирана да пази страната от американските и английски самолети на запад; именитият руски танк Т-34 е с мотор от американски алуминий, с ризница от американска стомана, 85-милиметровото оръдие е американска направа, радиостанциите също; 1 млн. тона американски керосин е доставен за авиацията, 40 млн. дози стрептоцид за ранените съвески войни и т. н.
Съединени американски щати водят една по-трудна и тежка война против милитаристична Япония. По това време тя е по-мощна страна във военно отношение от Хитлеристка Германия – с по-голям боен флот, по-голяма авиация и по-мощна сухопътна войска, която стига чак до Индокитай. Смешно е да се твърди, че американците не са желали да оказват помощ на Съветския съюз, до момента в който той дава жертви против Германия. Съединени американски щати водят война в Тихия океан, втора – оказват помощ на британците в Северна Африка и трета – през 1943 година откриват втори фронт в Сицилия, където дебаркират, изваждат фашистка Италия от войната и потеглят на север към центъра на Европа. Тогава Хитлер приключва интервенция „ Цитадела “ при Курската дъга, смъква най-боеспособните танкови и пехотни дивизии на Секретен сътрудник и ги пращат да запушат новата пробойна при Сицилия.
Васил Данов – о.з. кап. I сан, член на Атлантическия съвет в България

Победата над нацизма и фашизма е маркирана с церемониален парад на 24 юни 1945 г на Червения площад в Москва. В него вземат участие представители на всички войскови подразделения на Червената войска, кайто и елементи на полската армия.

“Пропагандата е ясна - спечелилите, само че без съдружниците Англия, Съединени американски щати, Франция и другите страни. Там е пуснат единствено ген. Владимир Стойчев, по понятни аргументи, тъй като тогава окупационната алена войска оставя над 300 хиляди души да се изхранват в България, а българската армия е засилена да се бие против своя досегашен съдружник. Аз помня старите офицери, ученици на Негово величество учебно заведение споделяха, че ги е било позор да се бият против своите немски другари и съдружници, от които сме се учили на военно дело, от които нищо неприятно не сме видели ”, показва о.з. кап. Данов.

През годините Русия използва 9 май за добиване на вътрешни и външни политически дивиденти. Целта е ясна: предпазване на сегашните властови структури и активизиране на популацията с утопични обещания за един " съветски свят "  и увеличаване на съветското въздействие в страни от Европа, както е в България.

 
Като цяло е мощно руското въздействие у нас и съветското въздействие на Путинова Русия. То остава мощно, тъй като имат “пета колона ”, имат си агентура, платени и доброволни сътрудници от хора, които по завещание, по разбиране, по нрав, не престават да симпатизират на Путин и на Кремъл. Мнозина се базират на великата съветска просвета и великата съветска душа, само че си спомняме, че неотдавна някой беше споделил, че зад тях най-често се крие “кремълският Чикатило ”.
Васил Данов – о.з. кап. I сан, член на Атлантическия съвет в България

През 2012 година в сибирския град Томск поражда публично придвижване, наречено “Безсмърния полк ” - инициатива на трима другари, които искат да запазят живи персоналните мемоари за роднините си, които са се сражавали по време на Втората международна война. Много бързо то става твърде огромно и прекомерно сполучливо, с цел да бъде оставено без надзор. Стига се даже до такава степен, че  повежда шествието по мотив 70 години от успеха над хитлеристка Германия.

 
Това е спонтанна реакция на елементарни съветски хора, които са били недоволни от политиката на политиката на Путин, когато на тези празници и паради, измислени маршали с безчет доста ордени и медали, които нямаше място къде да ги закачат, изместват същинските герои, тези от първия военен ред, тези безименни редови войници. Оттам излиза концепцията за “Безсмъртния полк ” и всеки, който има близки починали хора, а това са всички руски нации, да изнесе фотография, някакъв документ, с които да почетат паметта на редовите бойци, без чийто живот и всеотдайност никога руските войски е нямало да стигнат до Берлин. По-късно държавното управление схваща, че има самун в тази концепция и огромен агитационен капацитет и я завладява. Партийните секретари, хора, чиито родственици в никакъв случай не са воювали повеждат колоните. Вероятно помните, че някои бяха взели фотографията на известния артист Джъд Лоу, който игра в един американски игрален филм за Сталинградската епопея руския снайперист Василий Зайцев. Те бяха решили, че това е руски воин и носеха фотографията на Джъд Лоу. Сега взеха решение тази концепция да бъде прекъсната поради изчерпания агитационен капацитет, а против нея се роди и мощна съпротива поради обсебването й от кремълското управление.
Васил Данов – о.з. кап. I сан, член на Атлантическия съвет в България

Митът за непобедимата съветска войска е поддържан с всевъзможни средства през годините. След нахлуването на Русия в Украйна светът вижда, че героизмът от Втората международна война на елементарния руски боец е останал в предишното.

  “Ако бяха в действителност сериозна войска, до момента би трябвало да по всички военни закони да са спечелили войната. Да припомня, че артилерийското съответствие доближаваше 5: 1, в авиационен проект 7:1 като съветско предимство, в жива мощ двете страни са съвсем равни, само че преимуществото е на украинските командири и бойци, които са по-опитни, по-мотивирани и по-храбри. От съветска страна не излезе нито един воин, както го показваше пропагандата от Втората световнай война да се окичи с гранати и да се хвърли под вражеския танк. Никой не посмя да се направи на воин. Тази война остава непопулярна в Русия, колкото и да тръбят, че ще създадат още една готовност, ще съберат още оръжия, ще получат снаряди от Северна Корея. Нещата за тях не вървят и няма по какъв начин да вървят ”, уверен е о.з. кап. Данов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР